Mistä tekijä ohjelmistoprojektiin

Sopimuskuva

“Mitä? Ketä?”, ovat ensimmäisiä kysymyksiä, kun aletaan miettimään ohjelmistoprojektia. Projektit on vaikea toteuttaa, ellei ole selkeää kuvaa projektista niin asiakkaalla, kuin toimittajalla. Tärkeimpiä kysymyksiä on juuri, että mitä halutaan ja kuka tekee.

Suomessa on useita ohjelmistokehitykseen keskittyneitä yrityksiä, ja niistä on vaikea valita. Toimittajan näkökulmasta asiakkaalla on yleensä kuitenkin suunnitelma jo valmiina, että minkälainen ohjelmisto halutaan, ja tämän perusteella asiakas hakee sitten projektiin sopivan kumppanin. Kuitenkin on myös tapauksia, joissa asiakas ei tiedä muuta, kuin sen, mitä järjestelmän pitäisi tehdä. Kuitenkin pystytään toteuttamaan myös sellaisia projekteja, joiden kuvaukset ovat erittäin suurpiirteisiä. Asiakkaalla siis saattaa olla liki täydellinen kuvaus ohjelmiston toiminnasta eri kaavioineen ja teksteineen, tai sitten pyyntö toimittajalle voi olla laatua ”Haluan ohjelman, jolla tehdään asiaa x”. Oli kyseessä minkä tahansa tyylinen pyyntö, kannattaa potenttiaalisen toimittajan kanssa aina käydä läpi, mitä halutaan. Asiat on paljon helpompi selittää kasvotusten, kuin paperin välillä. Ja jos ideaa ei ohjelmiston toiminnasta ole asiakkaalla, niin toimittajalta yleensä löytyy.

”Mitä se sitten maksaa?”, on myös erittäin usein kuultu kysymys. Sekin toki riippuu aivan projektin luonteesta. Yleensä Suomessa ohjelmistokehityksen lähtöhinnat vaihtelevat väliä 40€-120€/työtunti. Joitain poikkeuksia löytyy, kuten Ultra Software, jonka lähtöhinta on 35€/työtunti. Kuitenkin näillä hinnoilla voi isomman projektin kustannukset nousta pilviin. Asiakkaana sinun kannattaakin tietää edes hieman, että mitä oikeasti tarvitaan, ja mikä on ylimääräistä. Kannattaa myös arvostaa hyvin tehtyä tarjousta, johon on selkeästi listattuna, mitä mikin ohjelmiston osa maksaa. Tälläinen tarjous tuo asiakkaan tietoon kaiken oleellisen ohjelmiston eri osista, osien kehittämissen kuluvasta ajasta ja kustannuksista. Tälläisestä tarjouksesta on myöskin helppo karsia ylimääräisiä osia pois.

Mitä alkutekijöiden jälkeen?

Kun sopiva kumppani projektiin on löydetty, seuraavana tärkeänä askeleena on sopimusten tekeminen. Sopimuksen pitäisi ainakin sisältää tiedot, että kuka ostaa, keltä ostaa, mikä on hinnoitteluperuste (eli maksetaanko tehdyltä työtunnilta vai sovittu korvaus projektista), mikä on projektin deadline ja mahdollinen sopimussakko. Sopimuksessa kannattaa myös sopia erilaisista huolto- ja ylläpitopalveluista. Salassapitosopimus on kuitenkin poikkeus, koska osa projekteista vaativat sen ennen, kuin potenttiaalisen toimittajan kanssa voidaan alkaa keskustelemaan ohjelmistoon haluttavista ominaisuuksista.

Sitten alkaa projektin tärkein vaihe, toteuttaminen. Jotkut projektit toteutetaan siten, että toimittaja tekee ja testaa koko järjestelmän ja asiakas pääsee testaamaan sitä vasta, kun toimittaja luovuttaa ohjelmiston asiakkaalle. Tällöin luovutuksen jälkeen jos asiakas ei olekaan tyytyväinen johonkin ominaisuuteen, pitää ohjelmistoon tehdä isoja muutoksia, joka taas vie aikaa ja tuottaa lisäkustannuksia. Kuitenkin Ultra Software on sitä mieltä, että asiakkaan mielipide on tärkein, joten asiakas pääsee testaamaan halutessaan myös keskeneräistä ohjelmistoa, jolloin mahdolliset kehitysehdotukset voidaan ottaa helposti huomioon ja aikaa kuluu huomattavasti vähemmän kehitysehdotuksen toteuttamiseen.

Kun ohjelmisto on luovutettu asiakkaalle, ei projekti yllensä lopu vielä siihen. Mahdolliset sopimuksessa sovitut huolto- ja ylläpitopalvelut jatkavat projektia vielä sopimuksen määrittelemään loppumisajankohtaan saakka.

admin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *